Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ
Ο σύλλογος Αλιακμονιτών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1994 με πρωτοβουλία του κ. Αχιλλέα Βυτανιώτη, ο οποίος εκλέχτηκε και πρόεδρος κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία. Ανέπτυξε αξιόλογη δράση στην έδρα του αλλά και στο χωριό, όπως η αναβίωση του Πανηγυριού ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής. Με προσωπική του έρευνα κατέγραψε την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία και την κοινωνική ζωή του χωριού, στο βιβλίο με τίτλο «Αλιάκμων Βοϊου» το οποίο εκδόθηκε το 1999 από το σύλλογό μας.

Παρόλο που το χωριό μας, ο Αλιάκμονας, είναι ένα μικρό χωριό του Βοΐου, εντούτοις η δράση του συλλόγου είναι σημαντική κι έχει εκτιμηθεί από όσους την παρακολουθούν. Κύριος σκοπός μας είναι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, η μεταλαμπάδευσή της στους νεότερους, η επικοινωνία με τη γενέτειρα, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας, η συμβολή μας σε θέματα που αφορούν το χωριό, καθώς και δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό γενικότερα.

Τον Ιανουάριο του 2007, αποχωρεί ο πρόεδρος και από το νέο Δ.Σ. εκλέγεται πρόεδρος ο Φώτης Αργυρόπουλος. Στην πρώτη συνεδρίαση  του Δ.Σ. αποφασίστηκε η έκδοση τριμηνιαίας έκδοσης εντύπου, το οποίο θα αποστέλλεται στους απανταχού Αλιακμονίτες. Υπεύθυνη της ύλης η Μαχαίρα -Μπάτζιου Μαρία, διευθυντής σύνταξης ο Μαχαίρας Κων/νος και εκδότης ο Γκρέζιος Στέργιος. Επίσης αποφασίστηκε απο κάθε εκδήλωση να υπάρχει φωτογραφικό αρχείο. Με ομόφωνη επίσης απόφαση, ο απελθών πρόεδρος ανακηρύσσεται ως "επίτιμος πρόεδρος".

Στις εκλογές του 2016 ο Σύλλογος εκλέγει νέο Δ.Σ. με την σύνθεση που ακολουθεί στον παρακάτω πίνακα.

Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, όπως κοπή βασιλόπιτας κάθε Ιανουάριο, εκθέσεις φωτογραφίας, βραβεύσεις νεοεισαχθέντων φοιτητών, αφιερώματα σε πρόσωπα που αξίζουν τιμητική διάκριση, συνεστιάσεις, εκδρομές, χορούς, επιστημονικές διαλέξεις και ημερίδες, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, μουσεία κ. ά.

Εκδίδουμε κάθε χρόνο ημερολόγιο, που το διαθέτουμε σε όλους τους χωριανούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Συμμετέχουμε ενεργά σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό μας, όπως το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής και τη συνάντηση νεολαίας κάθε Αύγουστο.

Δίνουμε ακόμη το παρόν σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού μας, όπως οι κλαδαριές την Αποκριά και η γουρνοφιλιά τα Χριστούγεννα.

Βοηθήσαμε οικονομικά και με διάφορες άλλες προσφορές στο μεγαλόπνοο σχέδιο κατασκευής Λαογραφικού Μουσείου με ειδική πτέρυγα καπνού, που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού και οραματιζόμαστε πολλά ακόμη. Τους εμπνευστές, πρωτεργάτες και όλους τους εθελοντές που μόχθησαν για τη δημιουργία και οργάνωση του Μουσείου, χωρίς καμία θεσμική οικονομική στήριξη, τίμησε ο Σύλλογος στα πλαίσια της ετήσιας πρωτοχρονιάτικης γιορτής του έτους 2017.

Γι’ αυτό όμως που πραγματικά νιώθουμε περήφανοι, είναι που τολμήσαμε και προχωρήσαμε στην έκδοση τριμηνιαίου εντύπου, επειδή πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε αφ’ ενός μεν να καταγραφεί και να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία του τόπου μας, που ευτυχώς ακόμα είναι ζωντανή, και αφ’ ετέρου να ενδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ των απανταχού Αλιακμονιτών. Αυτή μας η προσπάθεια αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους συντοπίτες μας.

Η σημερινή σύνθεση του συλλόγου έχει ως εξής:

  Πρόεδρος :   Μαχαίρα Μαρία
  Α' Αντιπρόεδρος :   Γκρέζιος Στέργιος
  Β' Αντιπρόεδρος :   Παπανικολάου Νίκος
  Γέν. Γραμματέας :   Παπανικολάου Αθηνά
  Ταμίας :   Μπάμπας Β. Κων/νος
  Μέλη :   Δεβετζή Ελέυθερία
    :   Δεβλιώτη Κων/να
    :   Δόσιος Στέφανος
    :   Παπακοτούλας Παύλος